oblicz całkę oznaczoną !!!!
Agata: oblicz całkę oznaczoną
4
∫(x3−3x2+2x)2dy
2
17 maj 18:47
zef: Powinno być raczej dx a nie dy.
17 maj 18:48
ICSP: = 2(x3 − 3x2 + 2x)2
17 maj 18:54
zef: (x
3−3x
2+2x)(x
3−3x
2+2x)=x
6−3x
5+2x
4−3x
5+9x
4−6x
3+2x
4−6x
3+4x
2=x
6−6
x
5+13x
4−12x
3+4x
2
∫x
6−6x
5+13x
4−12x
3+4x
2dx
∫−6x
5dx=−6∫x
5dx=−x
6
∫−12x
3dx=−12∫x
3dx=−3x
4
Masz nieoznaczoną:
| x7 | | 13x5 | | 4x3 | |
| −x6+ |
| −3x4+ |
| |
| 7 | | 5 | | 3 | |
Teraz oblicz różnicę tego wyrażenia
| | x7 | | 13x5 | | 4x3 | |
f(x)= |
| −x6+ |
| −3x4+ |
| |
| | 7 | | 5 | | 3 | |
f(4)−f(2)=...
Zapisałem to w postaci funkcji.
17 maj 18:56
Mariusz:
Załóżmy że miało być jednak dx
zef nie trzeba wymnażać
Przez części
∫(x
3−3x
2+2x)
2dx=x(x
3−3x
2+2x)
2−∫2x(x
3−3x
2+2x)dx
∫(x
3−3x
2+2x)
2dx=x(x
3−3x
2+2x)
2−∫(2x
4−6x
3+4x
2)dx
| | 2 | | 6 | | 4 | |
∫(x3−3x2+2x)2dx=x(x3−3x2+2x)2−( |
| x5− |
| x4+ |
| x3)+C |
| | 5 | | 4 | | 3 | |
Jeżeli jest dobrze przepisane to ICSP podał wynik
17 maj 19:12
Mariusz:
Przez części trzeba się jeszcze dalej bawić bo nie uwzględniłem pochodnej złożenia
17 maj 19:13
zef: Ja wolałem wymnożyć, wiedziałem przynajmniej że się nigdzie nie pomylę

Mariusz czytałeś co pisałem w algebrze liniowej ?
17 maj 19:15
ICSP: Mariusz znasz jakieśksiążki w których mogę znaleźć informacje na temat twierdzenia
Abela–Ruffiniego ?
17 maj 19:15