funkcja liniowa
aaa: Pomożecie


Dana jest funkcja; f(X)=−2+3
Napisz wzory funkcji, których wykresy otrzymałeś w wyniku;
1) przesunięcia wykresu wzdłuż osi OX o 2 jednostki w prawo
2) przesunięcia wykresu wzdłuż osi OY o 3 jednostki do góry
3) przesunięcia wykresu wzdłuż osi OX o 4 jednostki w lewo
4) przesunięcia wykresu wzdłuż osi OY o 5 jednostek w dół
5) przesunięcia wykresu wzdłuż osi OX o 6 jednostek w prawo i 4 jednostki w dół
6) przekształcając wykres przez symetrię względem osi OX i OY
17 maj 18:45
zef: zacznijmy od tego że to nie jest dobry wzór funkcji.
Nie ważna jaka funkcja przesunięcia działają w ten sposób:
GÓRA I DÓŁ− do całej funkcji dodajemy ( w górę) lub odejmujemy (w dół) ilość jednostek czyli
f(x)=ax+b to f(x)=ax+b−4 to przesunięcie o 4 w dół ( bo ujemne)
PRAWO I LEWO− dopisujemy jednostki przy x, w prawo=minus, w lewo= plus
f(x)=ax+b f(x)=a(x−4)+b czyli 4 w prawo itd..
17 maj 18:48
aaa: f(x)=−2x+3
17 maj 18:50
aaa: Sprawdzisz czy dobrze zrozumiałam

1) f(x)=−2(x−2)+3
2) f(x)=−2x+3+3 f(x)=−2x+6
3) f(x) = −2(x+4)+3

17 maj 18:54
zef: Dobrze
17 maj 18:56
aaa: a 6) jak zrobic
17 maj 19:03
zef: Symetria względem OX: Stawiam minus przed całą funkcją f(x) symetria OX → −f(x)
Symetria względem OY: Stawiam minus tylko przed x'em f(x) symetria OY → f(−x)
17 maj 19:05
aaa: a w 6 ) dobrze zrobiłam

?
f(x)=−2(x−6)+3−4
f(X)=−2(x−6)−1
17 maj 19:08