matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz dlugosc lukow krzywych:
patust:
Oblicz dlugosc lukow krzywych: y=
1
2
e
x
+ e
−x
dla 0≤x≤1 Prosze o rozwiazanie od poczatku do konca , nie o podpowiedzi jak zrobic tylko o konkretny wynik i przebieg liczenia zadania
17 maj 18:19
ICSP:
y = ch(x) L =
0
∫
1
|y'(x)| dx =
0
∫
1
√
1 + sh
2
(x)
dx =
0
∫
1
ch (x) dx = sh(x)|
0
1
= sh(1)
17 maj 18:26
jc:
1
1
ICSP
, tam jest
e
x
+ e
−x
, a nie
(e
x
+ e
−x
).
2
2
17 maj 20:58
ICSP:
zapewne zapomniał dopisać. Jeżeli przyjmiemy zapis bez nawiasu to dostaniemy całkę eliptyczną
17 maj 20:59