POMOCY!!!!
Funkcje1LO: Wykaż że funkcja określona wzorem f od x równa się jedna druga x kwadrat minus jeden jest
malejąca w zbiorze
prosze o wytłumaczeenie i rozwiązanie nie rozumie tego kompletne a niby funkcje takie łatwe....
17 maj 18:13
Funkcje1LO: w zbiorze (−nieskończoność,0>
17 maj 18:14
zef: | | 1 | |
f(x)= |
| x2−1 Chodzi o tą funkcję ? I nie napisałeś w jakim zbiorze ma być malejąca |
| | 2 | |
17 maj 18:15
Funkcje1LO: f(x) = 1/2 x2 −1 wzor funkcji
17 maj 18:15
Funkcje1LO: napisane jest w jakim zbiorze (− ∞ ,0>
17 maj 18:16
zef:

A a>0 więc ramiona do góry czyli najpierw jest malejąca (od minus nieskończoności do pierwszej
współrzędnej wierzchołka)
17 maj 18:18
Funkcje1LO: Nadal nie czaje tego .....
a jak by sie zrobiło to zadanie w ten sposób ,że: x1<x2 x1, x2 ⊂(−
∞,o> − założenie
f(x1)>f(x2) −
teza
i wyznaczanie różnicy
f(x1) − f(x2) ? i dalej nw
17 maj 18:24
zef: Możesz też liczyć inaczej
| | x1+x2 | |
p= |
| jako średnia arytmetyczna dwóch miejsc zerowych. |
| | 2 | |
To jest dłuższa droga bo z wyjściowego równania musisz wyznaczyć oba miejsc zerowe.
17 maj 18:25
Funkcje1LO: skąd to jest : p = −b przez 2a = 0 przez 1 = 0

?

?

? nie czaje
17 maj 18:25
Mila:
zef w I LO badają z definicji.
17 maj 18:26
zef: f(x)=ax
2+bx+c − postać ogólna f. kwadratowej
W(p,q) współrzędne wierzchołka liczone ze wzorów:
17 maj 18:27
Funkcje1LO: Nie mamy jeszcze f. kwadratowej
nie rozumiem kompletnie nic
17 maj 18:30
zef: Nie macie funkcji kwadratowej ale macie zadanie z badania jej monotoniczności ?
17 maj 18:31
Funkcje1LO: mam tak ,że wyszło mi z tych definicji tak :
\: x1<x2 x1, x2 ⊂(−
∞,o> − założenie
f(x1)>f(x2) −teza
i wyznaczanie różnicy
f(x1) − f(x2)
(1/2x1
2−1)−(1/2x2
2−1) = 1/2 x1
2 − 1/2 x2
2 i dalej nie wiem co robic! pomożcie
17 maj 18:34
zef: 1/2x12−1−1/2x22+1
1/2x12−1/2x22 x1=−x2
1/2(−x2)2−1/2x22
1/2x22−1/2x22
0
17 maj 18:36
zef: Zauważ że gdy funkcja ma postać
ax2+c
gdzie b=0
To ta funkcja ma albo 2 miejsca zerowe (gdy c<0, są one wtedy symetryczne względem osi Y(np 2 i
−2)) 1 miejsce zerowe (gdy c=0) lub brak miejsc zerowych gdy c>0
17 maj 18:40
Mila:
f(x) jest malejąca w przedziale (−
∞,0>⇔dla x
1<x
2 zachodzi nierówność :
f(x
1)>f(x
2) i x
1,x
2∊(−
∞,0>⇔f(x
1)−f(x
2)>0
1) x
1<x
2⇔x
1−x
2<0
2)
| | 1 | | 1 | |
= |
| *(x12−x22)= |
| *(x1−x2)*(x1+x2)>0 bo |
| | 2 | | 2 | |
x
1−x
2<0 (pkt1) i x
1+x
2<0 [jako suma dwóch ujemnych liczb, ( albo jedna ujemna , druga 0)]
17 maj 18:49