Zadania z ciągów
Xc: Czy mógłby ktoś podesłać z 5 trudniejszych zadań z granic ciągów i szeregu geometrycznego oraz
jakieś jedno normalne podobne do tych z trójkąt w trójkącie, kwadrat w kwadracie, czyli
nieskończoną suma czegoś..?
17 maj 18:04
Xc: Bardzo proszę
17 maj 18:17
Xc:
17 maj 18:34
17 maj 18:40
Xc: Jak zrobic drugie? A1 wyszło mi 2336
Q=7/9−s
Jak podstawiam to mi wszystko sie zeruje
17 maj 19:46
yht:
a
1 mam inne.
| | 1 | |
Z ciągu arytm. z treści zadania wynika, że 2a1 = q+S+ |
| , zauważ że z tego masz |
| | 12 | |
| | 1 | | 17 | |
i teraz zamiast q+S możesz podstawić 2a1− |
| do równania q+a1+S = |
| : |
| | 12 | | 12 | |
...
17 maj 20:01
Xc: Faktycznie, zrobiłam s+1/2 zamiast 1/12
17 maj 22:01
Xc: A jak teraz wyliczyć s? Gdzie nie wstawię to mi zeruje
17 maj 22:10
yht:
wyznaczasz z tego q
| | a1 | |
i podstawiasz do S= |
| |
| | 1−q | |
17 maj 22:13
Xc: Wychodzi mi s=1/2
17 maj 22:26
17 maj 22:30
Xc: Haha, przepraszam, nie wiem dlaczego ciagle wpisuje 1/2 zamiast 1/12
17 maj 22:32