pomocy:(
mimi: pochodna do f''(x) dla f(x)=sin23x
17 maj 17:54
zef: 2sin3x*(sin3x)'=2sin3x*cos3x*3=6sin3xcos3x=3sin6x
17 maj 17:57
zef: (3sin6x)'=3(sin6x)'=3*cos6x*6=18cos6x
17 maj 17:57
mimi: dziękuje
17 maj 18:07
mimi: A dlaczego 6sin3xcos3x=3sin6x ?
17 maj 18:09
zef: 2sinxcosx=sin2x
Taki wzorek
17 maj 18:11
zef: W tym przypadku:
3x=α
6sin3xcos3x=6sinαcosα=3(2sinαcosα)=3sin2α=3sin6x
17 maj 18:14
mimi: ok dziękuje Ci bardzo
17 maj 18:15
Mariusz:
| dn | | π | |
| sin(3x)=3nsin(3(x+n |
| )) |
| dxn | | 2 | |
| | | |
(fg)(n)=∑k=0n | f(k)(x)g(n−k)(x) |
| | |
Bez wzorku proponowałbym w ten sposób
| | 1 | | 1 | |
f(x)=sin2(3x)= |
| (1−cos(2*3x))= |
| (1−cos(6x)) |
| | 2 | | 2 | |
| df | | 1 | |
| =− |
| (−6)sin(6x)=3sin(6x) |
| dx | | 2 | |
| d2f | |
| =3*6*cos(6x)=18cos(6x) |
| dx2 | |
17 maj 18:24
Mariusz:
| dn | | π | |
| sin(3x)=3nsin(3(x+n |
| )) |
| dxn | | 2 | |
| | | |
(fg)(n)=∑k=0n | f(k)(x)g(n−k)(x) |
| | |
Bez wzorku proponowałbym w ten sposób
| | 1 | | 1 | |
f(x)=sin2(3x)= |
| (1−cos(2*3x))= |
| (1−cos(6x)) |
| | 2 | | 2 | |
| df | | 1 | |
| =− |
| (−6)sin(6x)=3sin(6x) |
| dx | | 2 | |
| d2f | |
| =3*6*cos(6x)=18cos(6x) |
| dx2 | |
17 maj 18:24
zef: Mariusz a ty jak zwykle ze swoimi wzorkami
17 maj 18:28
Mariusz:
Ta tożsamość czasami przydaje się przy całkowaniu zwłaszcza jeśli na siłę
chcemy ominąć całkowanie przez części
Później może przydać się przy liczeniu przekształcenia Laplace które jest całką
Można tę pochodną policzyć z granicy ilorazu różnicowego
17 maj 18:50