Wyznacz a1 i r
muzykalna109: a4/a7=5/9
a3+a6=34
17 maj 17:52
OM.: a
3 + a
6 = 34
9a
4 = 5a
7
a
3 + a
6 = 34
9(a
1+3r) = 5(a
1+6r)
a
1 + 2r + a
1 + 5r = 34
9a
1+27r = 5a
1 + 30r
2a
1 + 7r = 34
9a
1 − 5a
1 = 30r − 27r
2a
1 + 7r = 34
4a
1 = 3r
2a
1 + 7r = 34
r = 4
r=4
a
1 = 3
r = 4
17 maj 18:30
S.O.S:
Krótko:
| | a4 | | 5 | |
|
| = |
| ⇒9a4=5a7 i a4=a1+3r i a7=a1+6r i a3=a1+2r i a7=a1+6r |
| | a7 | | 9 | |
⇒ 9a
1+27r=5a
1+30r ⇒ 4a
1=3r
i a
3+a
6=34 ⇒ 2a
1+7r=34 ⇒ 4a
1+14r=68 i 4a
1=3r
to 17r=68 ⇒ r=4 i 4a
1=3r ⇒ a
1=3
17 maj 18:50