Sprawdzić, że podane równania są zupełne, a następnie scałkować je:
Skipper11: Sprawdzić, że podane równania są zupełne, a następnie scałkować je:
a) (yx + lny )dx + (xy+ lnx + ey) dy=0
No i coś mi się sypnęło już przy pochodnych, bo wyszło mi, że
JQJx = 1y2 + 1x
JQJy = 1x2 + 1y
A skoro pochodne nie są sobie równe, to nie sa równania zupełne,
ale z polecenia wynika, ze to musza być równania zupełne, więc coś przy pochodnych mi się
popsuło.
Ma ktoś może pomysł gdzie mam błąd?
17 maj 15:38
Jerzy:
Nie umiesz liczyć pochodnych czastkowych ... to jest równanie zupełne
| dP | | dQ | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| dy | | dx | | x | | y | |
17 maj 15:42
Skipper11: To, że to jest równanie zupełne to wiem z polecenia.
Chodziło mi o tą pochodną xy, bo z tego co wiem to wzór na pochodną z dzielenia to
(f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x))/[g(x)]2
Zatem y traktujemy jako stałą, tak?
No to ((x)'*y−x*(y)')/y2 i co tutaj nie tak robię?
17 maj 15:55
Jerzy:
| | y | | 1 | | 1 | |
( |
| + lny)'dy = |
| + |
| |
| | x | | x | | y | |
| | x | | 1 | | 1 | |
( |
| + lnx + ey)'dx = |
| + |
| |
| | y | | y | | x | |
17 maj 15:57
Jerzy:
człowieku ... jak liczysz pochodną po x , to y traktujesz jak stałą i odwrotnie
17 maj 15:58
Jerzy:
| | y | | 1 | | 1 | |
( |
| + lny)'dy = |
| + |
| , bo Twoje x jest stałe: x = A |
| | A | | A | | y | |
17 maj 16:00
Skipper11: Dobra, widzę już...
Dzięki.
17 maj 16:09
Skipper11: A jeszcze, żeby sobie sprawdzić resztę wyników to jak można w wolframalpha liczyć pochodne
po y? bo przy x to nie ma problemu
17 maj 18:51