Oblicz wartości parametru m
Kasia: Oblicz wartości parametru m, dla których równanie 2x2 −mx −m +6=0 ma jeden pierwiastek.
17 maj 15:20
Jerzy:
Warunek: Δ = 0
17 maj 15:22
nick: liczysz normalnie delte tak jakby m bylo liczba i potem porownujesz do 0 to m i masz : )
17 maj 15:28
Janek191:
2 x
2 − m x − m + 6 = 0
Δ = m
2 − 4*2*(6 − m) = m
2 − 48 + 8 m
m
2 + 8 m − 48 = 0
Δ
m = 64 − 4*1*(− 48) = 64 + 192 = 256
√Δm = 16
| | − 8 − 16 | | − 8 + 16 | |
m = |
| = − 12 lub m = |
| = 4 |
| | 2 | | 2 | |
Odp. m = − 12 lub m = 4
===================
17 maj 16:42