Całki
Jackdaniesl: Obliczycz całke z (x2+4)5x po dx , mój dylemat tutaj brzmi co zrobić z całka z iloczynu
17 maj 15:19
Jerzy:
nic ... podstawić: x2 + 4 = t , 2xdx = dt
17 maj 15:21
Jackdaniesl: Mam całka z t5dt przez 2dx
17 maj 15:23
Jackdaniesl: No ale powinno być tylko zmienna t czyż nie?
17 maj 15:23
Jerzy:
| | 1 | |
... = |
| ∫t5dt .... , a to już chyba nie problem |
| | 2 | |
17 maj 15:24
17 maj 15:24
Jackdaniesl: Czy ta całka wynosi (x2+4)6 przez 12?
17 maj 15:29
jc: tak
17 maj 15:33
Jerzy:
tak ... + stała C
17 maj 15:34
Jackdaniesl: Dziękuję bardzo ☺
17 maj 15:36