funkcja wielomianowa
Ilona: Dana jest funkcja:
y = − 14x4 + x3 − x2
Napisz wzór funkcji g, której wykres otrzymamy przekształcając wykres
funkcji y przez translację o wektor u=[ −1 , 9 ]
17 maj 14:42
Jerzy:
| | 1 | |
y = − |
| (x +1)4 + (x + 1)3 − (x + 1)2 + 9 |
| | 4 | |
17 maj 14:43
Ilona: dzięki

ale ja głupia
17 maj 14:51
Ilona: jest jakiś prosty sposób by z tego zrobić postać iloczynową?
17 maj 15:10
Jerzy:
wyłczyć x2 przed nawias
17 maj 15:12
Ilona: Z tej wyjściowej tak, ale mi chodzi o tę końcową. Jak z niej zrobić postać iloczynową?
Jedyne co mi przychodzi do głowy to wyznaczyć pięć punktów
z wyjściowej funkcji przesunąć każdy z osobna o wektor i zrobić
układ pięciu równań z pięcioma niewiadomymi.
17 maj 15:16
Ilona: Wyszłaby wtedy postać ogólna i z rozkładu wtedy szukać iloczynowej
17 maj 15:18
Mila:
Wykonać potęgowania, zredukować wyrazy podobne i szukać pierwiastków.
17 maj 16:43