Czy funkcja jest różnowartościowa
Funk: Sprawdź z definicji czy dana funkcja jest różnowartościowa
funkcja √x+3
Definicja:
∀x1,x2∊X f(x1) = f(x2) ⇒ x1 = x2
x1 ≠ x2 ⇒ f(x1) ≠ f(x2)
Czy można to zrobić tak? (A jak nie to jak?)
√x1+3 = √x2 +3 / do potęgi 2
x1 + 3 = x2 + 3 /skracamy trójki
x1 = x2
17 maj 14:10
Jerzy:
Zacznij od określenia dziedziny tej funkcji
17 maj 14:19
Funk: dziedzina to : x ≥ −3
17 maj 14:20
Jerzy:
OK.
Załozenie : f(x1) ≠ f(x2)
Teza: x1 ⇔ x2
Dowód:
√x1 + 3 ≠ √x2 + 3 ⇔ Ix1 + 3I ≠ Ix2 + 3I ⇔ x1 + 3 ≠ x2 + 3 ⇔ x1 ≠ x2 cnd.
Komentarz: x1 + 3 ≥ 0 i x2 + 3 ≥ 0
17 maj 14:26
jc: O.K.
Jerzy, właściwie to mamy wzór, nie funkcję. Dziedzinę określa autor funkcji.
Mógł np. powiedzieć, że dziedziną jest zbiór {1,4,9, 16}. Skąd możemy wiedzieć,
co autor miał na myśli?
17 maj 14:26
Funk: Dzięki.
17 maj 14:36