Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
PozdrawiamA: Proszę o pomoc.
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 30°.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły, jeżeli wysokość bryły ma długość 6 cm.
Wykonaj rysunek.
17 maj 12:07
Jack:

H = 6
17 maj 12:53
Jack:

z trojkata 30,60,90
skoro H = 6
x = 12
| | 3 | |
zatem h = 6√3 * |
| = 9√3 |
| | 2 | |
| | a√3 | | 2√3h | |
oraz skoro h = |
| to a = |
| |
| | 2 | | 3 | |
podstawiaj.
17 maj 13:00