Cłka niewłaściwa
Michał:
Pomoże ktoś rozwiązać ?
17 maj 10:41
ZiomalMYSZ: 1) podstawienie lnx = t,
dx / x = dt
| | dt | |
∫ |
| w granicach 0,1 = ln|t| = ln|lnt| |
| | t | |
podstawic 4 − x
2 = t
2
x
2 = 4 − t
2
2xdx = −2t dt
xdx = −tdt
| | x dx | | −tdt | | dt | |
= |
| = |
| = |
| |
| | x2√4−x2 | | (4 − t2)*√t2 | | t2−4 | |
17 maj 10:46
Benny: 1 podstaw lnx=t
17 maj 10:47
Michał: t2 w drugim przypadku ?
17 maj 10:52
ICSP: 2. Podstawienie t = √4 − x2
17 maj 10:53
jc:
I calka = [ln ln x]
1e = ... Granica w 1 nie istnieje.
II całka
x = 2 sin t, t zmienia się od π/6 do π/2.
| | dt | |
= ∫π/6π/2 |
| = 2 [ ln tg(t/2) ]π/6π/2 = − 2 ln tg π/12 |
| | 2 sin t | |
Sprawdź rachunki!
17 maj 10:58
Mariusz:
1. Nie istnieje skończona granica
Przy x→0 logarytm przyjmuje coraz mniejsze wartości (przy x→0 wartości są ujemne)
2. Podstawienie proponowane przez ICSP jest dobre ale
II podstawienie Eulera (to z wyrazem wolnym) da od razu logarytm
17 maj 11:20