suna i roznica kwadratow wielomianu
6latek : Natepujacy wielomian przedstaw jako sume albo roznice kwadratow dwóch wielomianow
Które z tych wielomianow przybierają tylko wartości nieujemne
1) 4x
2+4xy+7y
2
2) x
2+6xy+8y
2
3) 5x
2−2xy+y
2
4) 9x
2−6xy−y
2
5) x
2+xy+y
2
6) x
2−xy+y
2
1). (2x+y)
2+6y
2
2) (x+3y)
2 −y
2
3) 4x
2+(x−y)
2
4) (3x−y)
2−2y
2
Wartosci nieujemnie przybierają wielomiany 1,3,5 6
Dlaczego wielomiany 2 i 4 mogą przybierać wartości ujemne ?
17 maj 09:29
6latek : Dlatego ze roznica kwadratow dwóch wyrazen może być ujemna
Natomiast suma kwadratow dwóch wyrazen jest nieujemna
17 maj 09:39
Jack: sam sobie odpowiadasz? : o
17 maj 10:04
6latek : zapomnialem dac znak zapytania na koncu
17 maj 10:10
jc: 6latek, proponuję zmierzyć się z takim wielomianem: 4xy.
17 maj 10:14
6latek : Witaj
jc 
Nie mam bladego pojecia .
Moge go jedynie zapisac tak
4xy= (2
√x√y)
2
17 maj 10:23
jc: 2√x√y nie jest wielomianem!
17 maj 10:26
6latek : NIc nie wykombinuje
17 maj 10:35
jc: Wzory skróconego mnożenia
17 maj 10:36
6latek : (2x+y)
2= 4x
2+4xy+y
2
to 4xy= (2x+y)
2−4x
2+y
2 ale dalej nie wymysle
Przepraszam ale teraz muszse jeszce przed praca wyjechac .
Moze jeszce cos w miedzyczasie wymysle
17 maj 10:40
jc: Miały być 2 wielomiany, nie 3
17 maj 10:45
Mila:
A to pasuje?
4xy=(x+y)2−(x−y)2
17 maj 16:49
jc: Pasuje
17 maj 16:58
6latek : Mnie również pasuje

dziekuje

Może jacys maturzyści skorzystają z tego .
18 maj 08:20
6latek : jc 
Powiem Ci tak . Mnie to już w sumie nie jest potrzebne bo ja swoja edukacje zakoczylem pod
koniec lat 70−tych ubiegłego wieku . Chce to sobie teraz przypomiec i dlatego tak sobie to
powtarzam .
Dlatego proszse nieraz (wolniej ,bez nerwow, jasniej

) bo mój mozg już tak nie pracuje
jak dawniej
Staram się zrozumieć to co piszsecie do mnie ale niektóre rzeczy sa dla mnie niezrozumiale
wiec probuje to jakos tlumaczyc po swojemu
Jestem tutaj na forum chyba 2 lata ale jest ciężko wziąć się do systematycznego powtarzanie
bo się odpisuje na posty co co pamiętam jeszcze ze szkoły i czas leci .
18 maj 08:30
jc: Teraz uczniowe, studenci uczą się zwykle po to, aby zaliczyć kolejny test, egzamin,
kolokwium. Potem nic nie pamiętają i mówią, że to było dawno. Miesiąc temu, rok temu, ...
Matematyka powinna nas bawić. Ciężka praca, a co jest nagrodą? Kolejna ocena?
Myślę, że to za mało.
Pewne pomysły i pojęcia są dużo ważniejsze od schematów − te są ważne na klasówkach
lub kiedy pomaga się wnukom, siostrzeńcom, bo własnym dzieciom trudno.
−−−−
Zadanie powyżej dotyczy czegoś, co matematycy nazywają formami
kwadratowymi. Celem zadania była diagonalizacja, z którą sobie świetnie poradziłeś.
W Twoich zadaniach wystarczył wzór na kwadrat sumy.
Czasem trzeba sorzystać ze wzoru na różnicę kwadratów − sztuczka z odpowiedzi Mili.
18 maj 09:05
6latek : Wlasnie dla wnuczki
18 maj 09:27