Udowodnij ze
6latek : Udowodnij ze dla każdego n∊C
a) n5−n jest podzielne przez 5
b) n7−n jest podzielne przez7
mam wskazowke do a)
Rzzloz na czynniki i zbadaj ich podzielność przez 5 dla liczb n postaci 5k, 5k+1 ,5k+2.5k+3
5k+4
a) rozkład będzie taki
n5−n⇔n(n4−1)⇔n(n−1)(n+1)(n2+1)
A dalej nie wiem
17 maj 07:38
Janek191:
a) n5 − n = n*(n4 − 1) = n*(n2 − 1)*(n2 + 1) = n*(n −1)*(n+1)*( n2 + 1)
1) n = 5 k
Wtedy
5 k*( 5 k −1)*(5 k + 1)*(25 k2 + 1) dzieli się przez 5
itd.
17 maj 07:43
6latek : Dzien dobry
Janek191 
Nie bardzo to rozumiem dlaczego to ma sie dzielic przez 5
No bo wezmy np. k=1
5*4*6*26= no dzieli sie przez 5
Ale to ma być ogolnie
17 maj 07:52
6latek : WEzmy postac 5k+1
(5k+1)*5k*(5k+2)*((5k+1)2+1) i teraz to mam wymnozyc ?
17 maj 07:55
6latek : n=5k+2
mamy tak
(5k+2)*(5k+1)*(5k+3)*[(5k+2)2+1]
17 maj 08:00
6latek : Chyba już wiem dlaczego
w ostatnim przykładzie w ostatnim czynniku będę miał tak 25k2+10k+4+1= 25k2+10k+5=
= 5(5k2+2k+1) a to dzieli się przez 5
17 maj 08:05
6latek : Mam jeszcze takie pytanie
jeśli za n wstawie 5k+4 dostane
(5k+4)(5k+3)(5k+5)*[(5k+4)2+1]
czy należy to zapisac tak
(5k+4)(5k+3)*5(k+1)*[(5k+4)2+1] i jest to podzielne przez 5
17 maj 08:42
jc: Policz:
[ (n+1)
5 − (n+1) ] − [n
5 − n]
[ (n+1)
7 − (n+1) ] − [n
7 − n]
Wyciągnij wnioski

Wiem, że to trochę inaczej (bez rozkładu na czynniki), ale co z tego?
17 maj 10:44
S.O.S:
Można tak:
n
5−n = n(n
4−1) = n(n−1)(n+1)(n
2+1)
n
2+1=(n
2−4)+5 = (n−2)(n+2)+5
to mamy po wymnożeniu
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5n(n−1)(n+1)= 5t+5w= 5(t+w) , t,w∊C
iloczyn 5 kolejnych liczb całkowitych dzieli się przez 5
17 maj 17:33