oblicz granicę
różniczek:
lim
17 maj 00:32
nick: x6 przed nawias w pierwiastku i potem za pierwiastek wyjdzie x3
x3 sie skraca, reszta dazy do 0, zostaje sama 1/4, nie wiem tylko czemu minus jest w
odpowiedziach
17 maj 00:56
yht:
bo x dąży do −∞
17 maj 00:58
nick: ale x przy najwiekszych potegach sie i tak skracaja a reszta dazy do 0, wiec gdzie ten minus by
sie wkradl?; /
17 maj 01:01
yht:
√x6+x4+1 = √x6(1+1/x2+1/x6 = √x6*√1+1/x2+1/x6
√x6 = √(x3)2 = |x3|
a że x jest ujemny, to |x3| = −x3
17 maj 09:30