trygonometria
satya: mam takie zadanie:
| | m | |
Dla jakich wartośc parametru m równanie sinx + sin(π3−x) = |
|
|
| | m−4 | |
| | x+ π3 − x | | x− π3 + x | |
=2sin( |
| )*cos( |
| =
|
| | 2 | | 2 | |
= cos(x−
π6)
| | m | | m | |
(1) |
| ≥ −1 ⋀ (2) |
| ≤ 1
|
| | m−4 | | m−4 | |
1) m≥ −m + 4
2m ≥ 4
m ≥ 2
2) m≤ m−4
0 ≤ −4
z czego wynika, że
m∊ <2; +∞)
no i tu pojawia się moje pytanie,
czy ja zrobiłam gdzieś błąd (a jeśli tak to gdzie)
czy to jest błąd w odpowiedziach: m∊ (−∞, 2>
4 sty 20:09
satya: czy ktoś jest mi w stanie pomóc?
4 sty 20:22
satya: 
wiem, nieciepliwa jestem...
4 sty 20:36
satya: z nikąd pomcy...
4 sty 21:05
satya: a moze jednak?
4 sty 21:41