HELP
Niedostateczna: Cięciwa łącząca punkty A i B leżące na okręgu o promieniu 5 ma długość 5√3 . Oblicz długość
krótszego łuku AB
16 maj 23:05
Qulka:

z tw cos policz α
16 maj 23:12
Qulka: tak na oko α=120° więc l=10π/3
16 maj 23:14
6latek :
16 maj 23:14
Qulka:
16 maj 23:16
6latek : Dobry wieczor
Qulka
16 maj 23:17
Qulka: witaj
6−latku
16 maj 23:18
Wiem:
Po prostu widzisz :
r=5,d=5
√3,r<d,r[rad]*,l=?
18 maj 06:18
Wiem:
x[rad],nie r oczywista poprawka
18 maj 06:23
o rany julek:
Wiem−blisko,ale nie tak
| | 2r2 | | 1 | | x | | 2r | |
tw.cos: d2=2r2−2r2cosx ⇔ |
| = |
| ⇔cosec |
| = |
| |
| | d2 | | 1−cosx | | 2 | | d | |
| | x | | 2 | | π | |
czyli cosec |
| = |
| ⇒x=2( |
| ) |
| | 2 | | √3 | | 3 | |
Taka mała errata i teraz się zgadza i chochlik usunięty!
19 maj 10:10