Obliczanie delty i rozwiazywanie nierówności
Piotrek: Cześć, bardzo proszę o pomoc z tymi dwoma zadaniami :
Obliczyć deltę z
x2−6x+9 / x−4 =1
x2−6x+5 / x−3 =0
3+4cos(0,5x) =−1
Rozwiąż nierówności:
x+3 / x−6 > 0
sinx >= 2sin2x
16 maj 22:25
Janek191:
| x2 − 6 x + 9 | |
| = 1 , x ≠ 4 |
| x − 4 | |
x
2 − 6 x + 9 = x − 4
x
2 − 7 x + 13 = 0
Δ = 49 − 4*1*13 < 0 − brak pierwiastków
16 maj 22:54
Janek191:
| x2 − 6 x + 5 | |
| = 0 , x ≠ 3 |
| x − 3 | |
x
2 − 6 x + 5 = 0
( x − 1)*(x − 5) = 0
x = 1 lub x = 5
=============
16 maj 23:00
Mila:

3)
3+4cos(0,5x) =−1 /−3
x=2π+4kπ
16 maj 23:03
Jolanta: Δ=b2−4ac
x2−6x+9=x−4
x2−7x+13=0
Δ=49−52=−3
x2−6x+5=0
Δ=36−20=16
(x+3)(x−6)>0
x=−3 x=6
parabola ramiona w górę
x∊(−∞,−3) v(6,∞)
16 maj 23:04
Mila:

5)
sinx≥2sin
2x
2sin
2x−sinx≤0
sinx=t, |t|≤1
2t
2−t<0
t(2t−1)≤0
| | π | | 5π | |
x∊<0+2kπ, |
| +2kπ>∪< |
| +2kπ, π+2kπ> |
| | 6 | | 6 | |
16 maj 23:21
Piotrek: Dziękuję bardzo, pierwszy raz stąd korzystam a tu tak szybko dzięki wielkie
16 maj 23:30
Mila:
Obyś skorzystał i nauczył się.
16 maj 23:43