Silnie
lalallal: Witam. Proszę o pomoc.
załóżmy, że mam równanie:
Wiem doskonale jak to obliczyć, tylko jestem ciekaw, czy trzeba tutaj pisać jakieś założenie.
Jakby
podstawić za n=1 to przecież wychodzi z silnia z 0, a ona jest równa 1, więc równanie nie jest
sprzeczne. Chyba, że się mylę, to proszę o wyjaśnienie.
16 maj 21:48
Jerzy:
To pokaż jak liczysz
16 maj 21:49
jc:
| | n+3! | | n+6 | |
0 = |
| = |
| , n = −6 |
| | n+1! | | n+1 | |
16 maj 21:52
16 maj 21:55
Janek191:
n ∊ℕ

!
16 maj 21:56
lalallal: I tyle wystarczy, tak?
16 maj 22:00
Janek191:
Bzdury wypisujesz
16 maj 22:24
lalallal: Bzdury z czym? Równanie sobie akurat wymyśliłem, a pewne rzeczy nie są po prostu dla mnie
jasne, bo sam przerabiam ten dział
16 maj 23:03
Janek191:
Pod n1 i n2 trzeba było napisać, że brak rozwiązania, bo n musi być liczbą
naturalną.
Niech n ∊ ℕ. Symbol n ! określamy następująco:
0 ! = 1
n ! = 1*2*3* ...* n dla n ≥ 1
17 maj 07:39
lalallal: okok, dzięki za odpowiedź. Będę pamiętał na przyszłość
17 maj 22:37