Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez dwumian p
Kaktus: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez dwumian p, jeśli:
p(x) = x+2, a reszta z dzielenia w przez x3−5x−2 jest równa 2x2+x−1.
Jeśli dobrze rozumuje to:
w(x) = p(x)*q(x)*o(x) + R
więc:
x3−5x−2 po podzieleniu przez (x+2) z twierdzenia Bezout'a zostało mi:
(x2−2x−1)(x+2)
po wyliczeniu delty i pierwiastków:
(x−1+√2)(x−1−√2)(x+2)
Co zrobić dalej? Czy w ogóle dobrze rozumuje?
16 maj 21:05
Kaktus: Czyli nasze w = (x−1+√2)(x−1−√2)(x+2) + 2x2+x−1?
16 maj 21:07
Mila:
W(x)=Q(x)* (x3−5x−2)+2x2+x−1
W(−2)=Q(−2)*(−8+10−2)+2*(−2)2−2−1=
=0+8−2−1=5
16 maj 22:59