rownanie rozniczkowe, styczna do krzywej
Laura: Witam ponownie. Pomoglby mi ktos z takim zadaniem.
dane jest rownanie rozniczkowe
Wyznacz rownanie stycznej do wykresu funkcji w punkcie P(1,3) dla czesciowego rozwiazania
rownania rozniczkowego, ktore zawiera punkt P.
Rozpoczelam tak:
y= f'(x0)(x−x0)+f(x0)=f'(1)(x−1)+3= ..... i odtad namieszalam.. Pomoze ktos i objasni jak takie
zadania sie rozwiazuje?
Pozdrawiam i zycze milego poniedzialku i dziekuje za poswiecony czas
16 maj 21:02
Jerzy:
A wyznaczyłaś funkcję y ?
16 maj 21:04
jc: y ' + y = 4x, y(1) = 3
y' (1) = 4 − y(1) = 1
styczna: y = y'(1) (x − 1) + y(1), czyli y = x + 2.
16 maj 21:07
Jerzy:
A no fakt, przecież: y(1) = 3 ... to mi umknęło
16 maj 21:09
Laura: Super! Dzieki jc!
Jerzy, nie wyznaczylam. Podobno w tym zadaniu nie trzeba.
16 maj 21:10
Jerzy:
No jasne,że nie
16 maj 21:10