pomocy funkcje
Jeffrey: 1. Dana jest funkcja kwadratowa f(x) = 2(x−3)
2 − 2
Podaj:
a) współrzędne wierzchołka paraboli
b) zbiór wartości funkcji f
c) równanie osi symetrii paraboli
d) przedziały monotoniczności funkcji f
e) najmniejsza wartość funkcji f
f) doprowadź funkcję do postaci ogólnej
g) Oblicz jej miejsca zerowe (jeśli istnieją)
h) Naszkicuj wykres funkcji
2. Dana jest funkcja kwadratowa podana w postaci iloczynowej: f(x) = − (x−1)(x−3)
a) Podaj miejsca zerowe funkcji f
b) Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli
c) Wyznacz współrzędne punktu przecięcia paraboli wykresu funkcji f z osią OY
d) Naszkicuj wykres funkcji
e) Podaj zbiór wartości funkcji f
f) Podaj zbiór argumentów dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie
Proszę o pomoc nie było mnie na lekcji a muszę zrobić to na jutro
16 maj 20:54
zef: Dużo tego, co umiesz z kwadratowej będzie łatwiej.
16 maj 20:54
Jerzy:
A co od siebie ?
16 maj 20:54
zef: Zrobisz sam skoro cię na lekcji nie było to Ciebie nakieruję:
ax
2+bx+c
Δ=b
2−4ac
gdy
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
Δ>0 dwa rozwiązania liczone ze wzoru x1= |
| x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
| | −b | |
Δ=0 Jedno rozwiązanie liczone ze wzoru x= |
| (to jest zarazem wierzchołek paraboli) |
| | 2a | |
Δ<0 brak rozwiązań rzeczywistych
| | −b | | −Δ | |
A) w(p,q) p= |
| lub p={x1+x2}{2} q= |
| lub q=f(p) |
| | 2a | | 4a | |
B)Zw jest zawsze dla a>0(ramiona do góry) <q;+
∞) gdy a<0 (−
∞;q>
C)x=p
d)Z rysunku odczytasz
e)Najmniejsza wartość jest wtedy tylko gdy a>0 i to jest q
f)Podnieś to co w nawiasie do kwadratu i uporządkuj
g)Napisałem wcześniej
h) Chyba potrafisz
16 maj 21:03
Jeffrey: dzięki zef już sobie poradze
16 maj 21:04
zef:

Nie ma sprawy, tutaj jeszcze dorzucam rysunek z którym łatwiej będzie ci się robiło te
podpunkty.
16 maj 21:06