Znajdź pierwiastki wielomianu
Martyna: Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3−ax2+2ax−6 . Wyznacz pozostałe pierwiastki
wielomianu w
16 maj 20:40
Jerzy:
Podziel przez dwumian: ( x − 3)
16 maj 20:41
52: W(3)=0
Rozjaśniło? Czy dalej czarno...
16 maj 20:41
Martyna: niestety nie umiem dzielić wielomianów

staram sie nauczyc ze schematu ale nic nie czaje

pokazecie mi krok po kroku ? z gory dziekuje
16 maj 22:00
Krzysiek: do przedszkola...
16 maj 22:29
Janek191:
W(3) = 0 ⇔ 33 − a*32 + 2*3 a − 6 = 0
27 − 9 a + 6 a − 6 = 0
21 − 3a = 0
a = 7
więc
W(x) = x3 − 7 x2 + 14 x − 6
( x3 − 7 x2 + 14 x − 6) : ( x − 3) = x2 − 4 x + 2
− x3 +3 x2
−−−−−−−−−−
− 4 x2 + 14 x
4 x2 − 12 x
−−−−−−−−−−−−−−−
2 x − 6
−2 x + 6
−−−−−−−−−−
0
Teraz rozwiąż równanie
x2 − 4 x + 2 = 0
16 maj 22:30
Janek191:
I co ?
16 maj 22:42
Martyna: dzięki
16 maj 23:13