suma i różnice funkcji trygonometrycznych
Cersei: Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu: cosα+sin2α−cos3α
| | pi | | α | | pi | | α | |
(odp. 4sin2α( |
| + |
| )cos( |
| − |
| ) |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 2 | |
16 maj 19:34
kochanus (z komorki): Skorzystaj z doskonale znanych Ci wzorow trygonometrycznych
16 maj 19:35
Cersei: Tyle się domyśliłam. Niestety nie wiem, w jaki sposób wykorzystać je w tym przykładzie
16 maj 20:05
Mila:
[cosα−cos(3α)]+sin2α=
| | α+3α | | α−3α | |
=−2*sin |
| *sin |
| +sin(2α)= |
| | 2 | | 2 | |
=−2*sin(2α)*sin(−α)+sin(2α)=
| | π | |
=2sin(2α)*(sinα+1)=2sin(2α)*(sinα+sin |
| )= |
| | 2 | |
| | α | | π | | α | | π | |
=4sin(2α)*sin( |
| + |
| )*cos( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
16 maj 20:11