Suma, wzór w innej postaci. Wyjaśnienie
Czowitek: Mam sume ∑k2 obliczyć, tzn podać jej wzór.
Ogólnie... od k=0 do n. Mnie wychodzi (−1 +2n)... jednak odpowiedź wskazuje na∑k2=
(2n+1−1)
stąd moje pytanie: skoro
ciąg 1,2,4,8..., 2n to mamy: a1= 1 i q =2 ... i ze wzoru na Sn wychodzi trochę inaczej?
Ktoś umie to wytłumaczyć?
16 maj 19:33
kochanus (z komorki):
A czy (−1 + x) to nie jest to samo co (x−1)
16 maj 19:36
kochanus (z komorki):
Ehhhh Ci studenci
16 maj 19:36
Czowitek: tylko tu mam 2n+1 ... to jest 2n *2 skąd ta 2?
16 maj 19:42
Benny: | n(n+1)(2n+1) | |
| tyle wynosi ta suma |
| 6 | |
16 maj 19:42
Czowitek: Jezu chodziło mi o 2k
16 maj 19:48
Czowitek: Ale to nie istotne, istotne jest dla mnie to dlaczego przy zamianie pojawia się 2n+1−1, a
nie po prostu 2n−1
16 maj 19:49
Przemysław: Wychodzi np. przez zaburzenie sumy ∑k
3
widziałem też sumowanie tego geometrycznie (w "Kwadracie")
No i pewnie jest mnóstwo innych metod
16 maj 19:50
Przemysław: Ops, to przepraszam, jak chodzi o 2k
16 maj 19:50
Przemysław: Może dlatego, że od 0 do n jest n+1 elementów?
16 maj 19:59
Czowitek: no ale z jakiego wzoru korzystam? ... bo generalnie chodzi mi o wiele innych przykładów zalóżmy
że zadanie jest
oblicz sume n wyrazów dla ciągu 1,2,4,8.....
wtedy a1=1 q=2 ... i jak z tej postaci uzyskać 2n+1−1 ?
16 maj 20:01
Mariusz:
Δk
2=(k+1)
2−k
2=2k+1
Δ
2k
2=2(k+1)+1−(2k+1)=2
k+k
2
| 1 | | 1 | |
| (n+1)n+ |
| (n+1)n(n−1) |
| 2 | | 3 | |
16 maj 20:06
Mariusz: ∑2k
2n+1−1
Możesz skorzystać albo z rachunku różnicowego albo z sumy skończonego ciągu geometrycznego
16 maj 20:09
Czowitek: sumy skończonego ciągu geometrycznego Mariusz, chcę właśnie... tylko korzystając z tego...
wychodzi mi inny wzór nie wiem skąd bierze się 2
n+1
...
| | 1−2n | |
ze wzoru mam Sn= 1 * |
| i to nie wychodzi 2n+1 |
| | 1−2 | |
16 maj 20:12
Mila:
Skąd masz taki wynik: 2n+1−1 ?
16 maj 21:21
jc:
1+2+4+8+16 = 32 − 1
Ogólnie
1 + 2 + 4 + ... + 2n = 2n+1 − 1
16 maj 21:27
16 maj 21:28
jc: Mila, w zadaniu jest suma 2k, k zmienia się od 0 do n.
∑k=0n 2k = 2n+1 − 1
16 maj 21:35
Mila:
Witek
No tak, popatrzyłam na ciąg 1,2,3,4,8... i liczyłam sumę n wyrazów
Jeżeli masz taki zapis :
1,2,4,8,... 2
n
to masz n+1 wyrazów
a
k=1*2
k−1 ogólny wyraz ciągu:
Liczymy ile jest wyrazów:
2
k−1=2
n
k=n+1 liczba wyrazów w podanym ciągu : 1,2,4,8,..., 2
n
| | 1−2n+1 | |
Sn+1=1* |
| =2n+1−1 |
| | 1−2 | |
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+of+%282^%28k-1%29+for+k%3D1++to+n%2B1%29
16 maj 21:41
Mila:
I to nie ma nic wspólnego z ∑k2.
Trudno się zorientować o co chodzi w tylu komentarzach.
16 maj 21:44
Mila:
Dziękuję
JC, przeczytałam dokładnie, o co chodzi.
16 maj 21:47
Mila:
Wzór na sumę :
12+22+32+42+,........+n2
też masz wyprowadzić?
16 maj 21:49
Przemysław: Jeszcze można tak:
∑nk=02k+2n+1=20+∑n+1k=12k
∑nk=02k+2n+1=1+∑nk=02k+1=1+2∑nk=02k
2n+1−1=∑nk=02k
16 maj 22:25