prosze o pomoc
mamii: oblicz pole powierzchni o obwód trapezu róznoramiennego,którego wysokosc wynosi 2V3 cm,dłuzsza
podstawama długosc 10 cm,a kąty przy podstawie wynosza 45 stopni ,60 stopni
16 maj 18:05
Mila:
LO czy GM?
16 maj 18:20
mamii: GM
16 maj 18:22
Mila:

h=2
√3
a=10
e=h=2
√3 ponieważ ΔAED jest trójkątem prost. równoramiennym
d=h
√2
d=2
√3*
√2
d=2√6
W ΔCFB: trójkąt o kątach 60,30,90
c=2f
c=4
f=2
b=a−(e+f)
b=10−(2
√3+2)
b=8−2
√3
−−−−−−−−−−−−−−
a=10
b=8−2
√3
c=4
d=2
√6
Podstawiaj do wzoru na pole i na obwód
16 maj 18:41
Jack: pierwszy raz sie spotkalem z "trapezem roznoramiennym"
zawsze byl albo rownoramienny, albo prostokatny, albo po prostu trapez : D
16 maj 18:44