zad
matthew: Cześć,
mam takie zadanie:
Rzucamy trzy razy symetryczną szescienną kostką do gry. Opisz zbiór wszystkich zdarzeń
elementarnych, a następnie oblicz prawdopodobieństwo, że w każdym rzucie liczba oczek bedzie
wieksza od numeru rzutu.
Zrobiłem w taki sposób:
Ω = {1,2,3,4,5,6}
Za I razem
|Ω| = 6
Za II razem
Za III razem:
Może mi ktoś sparwdzić to zadnie?

Dziękuję z góry
4 sty 19:56
matthew: Ponawiam...
4 sty 20:15
matthew: Może ktoś pomóc?....
4 sty 20:30
matthew: Ponawiam....
4 sty 20:46
matthew: Ponawiam...
4 sty 21:50
matthew: mam takie zadanie:
| | 1 | |
Dla każdej liczby rzeczywistej b rownanie y = |
| x2 − bx +2 opisuje pewną parabolę. |
| | 2 | |
wyznacz wszystkie wartości parametru b, dla których wierzchołek paraboli leży nad osią OX.
Zrobiłem tak:
| | 1 | |
Δ = (−b)2 − 4 * |
| *2 = b2 − 4 |
| | 2 | |
1) Δ<0 brak m zer.
b
2 − 4<0
b
2<4
b< 2 ⋀ b< −2
Brak rozw. dla b∊(−
∞, 2)
Może ktoś sprawdzić to zadnie

Dziękuję
4 sty 22:19
tom: masz błąd((
b2−4<0 tu ok ⇔
(b−2)(b+2)<0
b∊(−2;2)
4 sty 22:51