koło opisane i wpisane w figurę.
Sandra : Zadanie 1. Na kwadracie opisano i wpisano koło. Pole tego pierścienia wynosi 25πcm2. Oblicz bok
tego kwadratu.
Zadanie 2. Na trójkącie równobocznym opisano i wpisano koła. Pole tego pierścienia wynosi
36πcm2. Oblicz bok tego trójkąta.
Proszę o wytłumaczenie tych zdań
16 maj 17:38
kochanus (z komorki):
1) chociaz rysunek zostal zrobiony?
Czemu rowna sie promien okregu opisanego? A czemu wpisanego? Jaki bedzie wzor na pole
pierscienia?
16 maj 17:41
Mila:
P
pierścienia=25π
P
pierścienia=πR
2−πr
2
π*(R
2−r
2)=25π
R
2−r
2=25
2a
2−a
2=100
a
2=100
a=10cm
=======
16 maj 18:06
Mila:

2)
R=2r
| | 1 | | 1 | | a√3 | | a√3 | |
r= |
| h= |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 6 | |
P
pierścienia=36π
P
pierścienia=πR
2−πr
2=π*(4r
2−r
2)=π*3r
2
π*3r
2=36π
r
2=12
dokończ
16 maj 18:18