Oblicz
Żaneta: Beczka wypełniona po brzegi wodą ma kształt walca którego wysokość i średnica podstawy mają
jeden metr .oblicz miarę kąta α pod jakim należy ta beczke przychylic by wylac z beczki a)
polowe wody b) czwarta część wody c) osma części wody
Proszę o pomoc
16 maj 15:41
kochanus (z komorki):
O ile pierwszy podpunkt jestnprozaicznie prosty (kat 45° −−− poniewaz przekroj walca jest
kwadratem)
O tyle dwa pozostale wymagaja juz nieco liczenia.
Od razu przypomnial mi sie pewien filmik na youtube:
https://m.youtube.com/watch?v=W1VJBDDGisw
16 maj 16:48
Żaneta: A mógłbyś mi je rozwiązać? Bardzo proszę
16 maj 16:58
kochanus (z komorki):
Tak naprawde to potrzebny jest dobry rysunek (ktorego na komorce nie zrobie) i zauwazenie ze
niewylana czesc beczki to walec o wysokosci ktora wyznacza 'palec z filmika' + 'wylana czesc'
(patrzac z perspektywy 'na wprost walca' )
Tak wiec ... aby wylac 1/4 zawartosci ... ow walec musi miec wysokosc polowy beczki
natomiast aby wylac 1/8 zawartosci ... ow walec musi miec wysokosc 3/4 beczki
Wiedzac to budujesz trojkat prostokatny z ktorego wyjdzie ze
b) tgα = 2
c) tgα = 4
16 maj 17:23
kochanus (z komorki):
Wszystko sprowadza sie do RYSUNKU bez niego nie zrozumiesz co ja robie, natomiast na komorce
nie jestem w stanie nic narysowac
16 maj 17:24