r rozniczkowe
Ania95: Cześć, czy ktoś może mi pomóc z zadaniem: rozwiązać równanie różniczkowe
x * y' = y2 + y
Czy tutaj podstawienie z=y−1 i obliczenie z tego y = 1x2 − C jest ok?
16 maj 15:37
Jerzy:
policz pochodną i sprawdź ...
To jest równanie o zmiennych rozdzielonych, więc po co podstawienie ?
16 maj 15:42
Ania95: Wykładowca zadał taki przykład, podstawił takie z i kazał wyliczyć do końca. Ogólnie to wydaje
mi się proste,
ale wole zapytać jakiegoś specjalisty, żeby poprawił mój tok myślenia w razie potrzeby. Liczę
to tak:
przenoszę zmienne wychodzi mi dzz+1 = −2 dxx, później liczę całki wychodzi, że z=
1x2 + C
i dalej podstawienie za za z. Dobrze kombinuję?
16 maj 15:48
16 maj 15:49
Jerzy:
| | C | |
lnIz+1I = −2lnIxI + C ⇔ lnIz+1I = lnx−2 + C ⇔ z + 1 = |
| |
| | x2 | |
16 maj 15:51
jc:
y = 1/z, y' = − z' / z2
−x*z' / z2 = 1/z2 + 1/z
x z' + z + 1 = 0
(xz + x) ' = 0
xz + x = C
y = 1/z = x / (C−x)
Ale należy pamiętać o jeszcze dwóch innych rozwiązaniach: y = 0 oraz y = −1.
16 maj 15:51