matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja określona jest wzorem...
m4tmo.litosci:
x
3
− x
1
5
Funkcja f określona jest wzorem f(x)=
dla każdej liczby rzeczywistej
62x
6
+ 62
x. Oblicz f(−
√
5
). Wykaż, że otrzymana wartość jest liczbą z przedziału (22, 23).
16 maj 15:14
Jerzy:
podstaw i licz
16 maj 15:15
Metis:
Najpierw oblicz tą wartość.
16 maj 15:15
m4tmo.litosci:
edit: w liczniku jest nie x
1
5, ale x
15
16 maj 15:15
Qulka:
−5
√
5
(1−5
6
)
5
√
5
(125−1)(125+1)
5
√
5
•124
=
=
= 10
√
5
62(125+1)
62(125+1)
62
16 maj 15:18
m4tmo.litosci:
bardzo dziękuję
16 maj 16:01