Rozwiązywanie równania
Mikołaj: Witam zadanie tyczy się rozwiąż równania:
4 * 0,5
x2 * 2
2x = 64
−1
największy problem sprawia mi 0,5
x2
0,5
x * 2
x2+3x =1/2
Tutaj tak samo z tym że załączę ss aby każdy wiedział dokładnie o co chodzi:
http://scr.hu/86mj/jh5jo
Będę wam bardzo wdzięczny za wytłumaczenie najbardziej zależy mi na pokazaniu jak wykonać to
zadanie. Pozdrawiam was wszystkich Mikołaj.
16 maj 14:16
kochanus (z komorki):
Zauwaz ze (0.5)x to nic innego jak (1/2)x = 2−x
16 maj 14:18
Jerzy:
Banał ... (0,5)x = 2−x
16 maj 14:19
Mikołaj: Tyle to ja niestety wiem kwestia jest taka co zrobić gdy (1/2) jest podniesiona do x a ten x
jeszcze do kwadratu?
16 maj 14:22
Jerzy:
am*an = am+n
16 maj 14:24
Mikołaj: Czyli w pierwszym przykładzie którym podałem końcowo powinno wyjśc
x = −6
Jeżeli tak to bardzo serdecznie dziękuje
16 maj 14:28
kochanus (z komorki):
W pierwszym masz rownanie:
2−x2+2x = −6
I to rozwiazujesz
16 maj 14:30
Jerzy:
Trudno powiedzieć, bo zapis jest niejasny
16 maj 14:30
16 maj 14:31
Jerzy:
To patrz wyżej..
16 maj 14:33
Mikołaj: Tak to też mi wyszło opcjonalnie
2−x2+2x = −6
z tym że ja nie wiem jak dalej to wyprowadzić
16 maj 14:36
Qulka: x2−2x−8=0 i delta
16 maj 14:51
Jerzy:
Opcjonalnie.... ⇔ x2 − 4x + 2x − 8 = 0 ⇔ x(x − 4) + 2(x − 4) = 0 ⇔ (x + 2)(x − 4) = 0
16 maj 14:58
Mikołaj: x1 =2 a x2 = 4
Może ktoś kto ma chwilke sprawdzić czy tak

?
16 maj 14:58
Jerzy:
Ciepło ...
16 maj 15:01
Mikołaj: Tak mi wyszło z delty czyli raczej już tak należy zostawić
16 maj 15:12
Qulka: a na pewno takie znaki
16 maj 15:14
Jerzy:
Nie należy tak zostawić, bo to jest żle .... popatrz na post: 14:58
16 maj 15:14
Mikołaj: Co do znaków powinno być że
x1 = −2
x2 = 4
Faktycznie zauważyłem bład
16 maj 15:36
Qulka: teraz ok
16 maj 15:37
Mikołaj: A drugi przykład wyszło mi z deltą zerową i wynik to
x = 1/2
Ogólnie bardzo dziękuje dużo mi wyjaśnia właśnie to.
16 maj 15:41