Dowody ,kwadraty liczb
6latek : Zadanie :
a)Oblicz roznice kwadratow kilku kolejnych liczb naturalnych
Zakladamy ze m∊N\{0,1}
czy m2−1 może być kwadratem liczby naturalnej
b) przedstaw jak upoprzadkowane wielomiany
(n2+n−1)2 oraz (n−1)n(n+1)(n+2)
Porownaj te wielomiany
c) udowodnij ze iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych nie może być kwadratem liczby naturalnej
Co do podpunktu a) to nie bardzo wiem
Podpunkt b)
(n2+n−1)(n2+n−1)= n4+n3−n2+n3+n2−n−n2−n+1= n4+2n3−n2−2n+1
=================
Teraz wymnoze (n−1)*n(n+1)(n+2) = n(n2−1)(n+2) = (n3−n)(n+2)=
n4+2n3−n2−2n
===============
Te wielomiany nie sa rowne w ostanim wielomianie brakuje wyrazu wolnego +1
Podpunkt c)
Iloczyn 4 kolejnych liczb naturalnych wynosi n4+2n3−n2−2n⇔n[n3+2n2−n−2]⇔
⇔n[(n(n2−1)+2(n2−1)] ⇔n(n2−1)(n+2)
Wielomian n3+2n−n−2= n3−n+2n2−2= n(n2−1)+2(n2−1)
Teraz by się przydal jakiś komentarz do tego
Jedynie co wiem to to n2−1 nie jest kwadratem liczby naturalnej
16 maj 11:27
g:
c) zakładam że możliwe: n(n+1)(n+2)(n+3) = m2
n(n+3) = n2+3n = k
(n+1)(n+2) = n2+3n+2 = k+2
k(k+2) = m2
musiało by być m = k+1, czyli coś między k a k+2, ale k(k+2) ≠ (k+1)2, więc niemożliwe.
16 maj 12:50
wredulus_pospolitus:
a) nie może być
należy zauważyć, że 'różnica' pomiędzy (m+1)2 − m2 > 1 dla m>0
tak więc:
m2 − d2 = 1 nie zajdzie dla m>1 ... nawet jeżeli d=m−1
16 maj 13:19
6latek : dziekuje
16 maj 22:54