Udowonij,że obydwa szeregi są zbieżne albo rozbieżne
Angela: Niech będzie ciąg (an)>0 i zbiór δ(an) ciągu (bn)>0 z cechą ,że c1>0 , c2>0 są stałymi i
istnieje jedno no z liczb naturalnych z n≥no tak,że : c1an≤bn≤c2an .
Udowodnij,że szeregi an i bn są obydwa zbieżne albo rozbieżne.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Dziękuję za pomoc.
16 maj 07:31
wredulus_pospolitus:

To nie jest prawda,
niech:
{a
n} = sin n + 3
c
1 = 1
c
2 = 2
{b
n} = 4
prawdą jest, że:
sin n + 3 ≤ 4 ≤ 2sin n + 6 dla n∊N
o
a przecież ciąg {a
n} nie jest ani zbieżny ani rozbieżny (ciąg nie posiada granicy ani
właściwej ani niewłaściwej)
16 maj 08:41
wredulus_pospolitus:
Inny przykład (analogiczny):
{an} = 1
c1 = 1
c2 = 3
{bn} = sin n + 2
prawdą jest, że:
1 ≤ sin n+2 ≤ 3
a przecież ciąg {bn} nie posiada granicy (nie jest ani zbieżny ani rozbieżny)
16 maj 08:48
wredulus_pospolitus:
brakuje w tym zadaniu informacji, że ∃k,m > 0 ; k,m∊No ∀p>k ; r>m dla których
ciągi {ap} {br} są monotoniczne
16 maj 09:04
Angela: hmm musze udowodnic, ze to jest prawda.
moge uzyc w tym zadaniu sandwich−theorem, czy to nic nie da?
16 maj 09:06
wredulus_pospolitus:
Jeszcze raz napiszę −−− przy tak podanych warunkach NIE JEST to prawda ... ponieważ nie ma
nigdzie założenia, że {an} i {bn} są (przynajmniej od 'jakiegoś momentu' ) monotoniczne ...
a więc oba kontrprzykłady załatwiają tę hipotezę.
Jeżeli przyjmiemy monotoniczność ciągów {an} i {bn} (chociażby dla n ≥ no), to wtedy ta
hipoteza jest prawdziwa i można ją wykazać.
Nie możesz skorzystać z 'ham sandwich theorem' (studiujesz po angielsku? jeżeli nie, to lepiej
ucz się polskich nazw czyli: twierdzenie o trzech ciągach) ponieważ
limn−>∞ c1*an = g1 ≠ g2 = limn−>∞ c2*an o ile tylko limn−>∞ an ≠ 0
16 maj 09:18
wredulus_pospolitus:
jeżeli założy się monotoniczność ciągów {an} i {bn} to wystarczy skorzystać z odpowiedniego
twierdzenia:
monotoniczny ciąg {bn}, który dla n>no, gdzie no∊No jest ograniczony z góry i z dołu przez
liczby M i m, jest zbieżny do granicy g takiej że m ≤ g ≤ M
16 maj 09:23
wredulus_pospolitus:
oczywiście, samo twierdzenie 'ździebko' inaczej brzmi ... ale Tyś studentka więc na pewno masz
je w notatkach.
16 maj 09:23
Angela: tak, ucze sie po angielsku..
okay, dzieki za pomoc
16 maj 09:31
wredulus_pospolitus:
jeśli natomiast chodzi o rozbieżność ciągu {bn}.
To bardzo łatwo wykazać, że jest on rozbieżny jeżeli {an} będzie rozbieżny (patrz warunek
który muszą spełniać wyrazy ciągu {bn}) ... o ile oczywiście an jest MONOTONICZNY
16 maj 09:32
Angela: oki
16 maj 09:36
jc: Przepiszę zadanie:
Dla n ≥ n0, i pewnych c1, c2 > 0, mamy 0 ≤ c1 a1 ≤ bn ≤ c2 an.
Pokazać, że szereg ∑ an jest zbieżny ⇔ ∑ bn jest zbieżny.
Dowód. Nie zmniejszając ogólności możemy założyć, że n0 = 1.
An = a1 +a2 + ... +an, Bn = b1+b2 + ... + bn
A1 ≤ A2 ≤ A3 ≤ ...
B1 ≤ B2 ≤ B3 ≤ ...
Załóżmy, że szereg ∑an jest zbieżny, tzn. An →A
Bn ≤ c2 An ≤ c2 A. Zatem ciąg Bn oprócz tego, że jest monotoniczny,
jest ograniczony, a więc jest zbieżny, tzn. ∑n jest zbieżny.
Druga część podobnie.
16 maj 09:40
wredulus_pospolitus:
Tak naprawdę ... cały dowód tego wystarczy oprzeć o:
niech ciągi {zn} i {dn} będą ciągami rosnącymi:
jeżeli ∃no ∀n>no zn < dn to:
a) jeżeli dn zbieżny to zn zbieżny
b) jeżeli zn rozbieżny to dn rozbieżny
w przypadku (a) dn = c2*an ; zn = bn
w przypadku (b) zn = c1*an ; dn = bn
pozostaje jeszcze przypadek, że {an} i {bn} są malejące ... ale to automatycznie daje nam
ograniczenie tychże ciągów, ponieważ mamy w zadaniu podane że wyrazy tych ciągów są liczbami
dodatnimi, a więc:
{an} > 0 (a że malejący, więc zbieżny)
{bn} ≥ c1*an > 0 (a że malejący, więc zbieżny)
16 maj 09:49
jc: Zwróć uwagę, że w treści zadania mówi się o szeregach.
Dla ciągów, jak zauważyłeś, twierdzenie nie jest prawdziwe.
16 maj 09:53