Rozwiąż całki
Tomek: Rozwiąż całki
całka przy 4 i 1 x+1/√xdx
całka z1i0 x2{1+x3}dx t=1+x2
pomoze ktos to rozwiazac?
16 maj 07:24
Jerzy:
Pierwszą rozbijna dwie....
16 maj 07:49
Jerzy:
W drugiej podstaw x3 + 1 = t , 3x2dx = dt
16 maj 07:51
Tomek: ale w drugim jest ze za t mam podstawic 1+x2
16 maj 07:53
Tomek: a w pierwszym to jak obliczyc dalej te dwie całki
16 maj 07:53
Jerzy:
Pierwsze dwie to całki elementarne
w drugiej takie podstawienie nic nie daje
16 maj 08:00
Tomek: czyli w pierwszym podstawiam do wzoru ln/x/+c a druga całke?
16 maj 08:03
Jerzy:
= ∫x1/2dx
16 maj 08:14
Jerzy:
| | 1 | |
W pierwszej sie pomyliłem, ma być ∫ |
| dx oczywiście |
| | √x | |
16 maj 08:23