Całki - oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi
Lintey: Cześć, pilnie potrzebuję pomocy w rozwiązaniu tego zadania:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi: y=x
2−9, y=0, x=−4, x=5.
Nie mogę sobie z nim poradzić, więc będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie z wytłumaczeniem
16 maj 00:24
Jerzy:
Rozbijasz na trzy całki
w przedziałach [−4,−3] i [4,5] ∫(x2−9)dx
w przedziale [−3,3] ∫(9 − x2)dx
16 maj 07:55
wredulus_pospolitus:

Po pierwsze ... robimy rysunek

Po drugie ... zaznaczamy obszar, który mamy policzyć
Po trzecie ... pamiętamy, ze całka oznaczona z funkcji 'ujemnej' (będącej poniżej osi OX)
zwraca wynik ujemny
Po czwarte ... dobieramy odpowiednio granice całkowania (czyli [−4;−3] i [
3;5] dla x
2−9
oraz [−3;3] dla (−1)*(x
2−9) )
Po piąte ... liczymy
16 maj 09:09
Janek191:
O 0,24 już się śpi

!
16 maj 12:13
Lintey: Dziękuję bardzo

Już wiem, co robiłam źle, tym razem się udało
16 maj 12:17
Lintey: Nie ma spania, jest matematyka!
16 maj 12:20
Lintey: Byłabym bardzo wdzięczna za obliczenie również obszaru ograniczonego tymi krzywymi: y=4−x
2,
y=−x
2−2x, y=0, ponieważ wychodzi mi ujemny wynik
16 maj 13:21
Jerzy:
Pokaż granice i całkę
16 maj 13:27
Lintey: [−2;0] dla (4−x2)−(−x2−2x) oraz [0,2] dla (4−x2)
16 maj 13:39
Jerzy:
Masz dobrze, musisz mieć błąd w obliczeniach
Ile masz lewe pole ?
16 maj 13:44
Jerzy:
| | 1 | |
Lewe pole = 4, prawe = 5 |
| |
| | 3 | |
16 maj 13:53
Lintey: lewe= 4, ale prawe wychodzi mi = −8/3
16 maj 13:55
Jerzy:
| | 1 | | 8 | | 16 | |
Prawe: ∫ (4 − x2)dx = [4x − |
| x3]02 = 8 − |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
16 maj 13:57
Lintey: I wszystko jasne.. pominęłam 4
Dziękuję!
16 maj 14:02
kochanus (z komorki):
Na przyszlosc .... jezeli wychodzi Ci ujemna wartosc z calki oznaczonej to znaczy ze albo zle
policzone jest albo wziety zostal obszar PONIZEJ osi ox
16 maj 14:26