CIĄGI, CIĄGUNIE
Agaaaaaata: 1. Suma trzech początkowych wyrazów malejącego ciągu geometrycznego jest równa 26. Największy
wyraz tego ciągu jest równy 18. Wyznacz wzór na sumę n początkowych wyrazów tego ciągu.
2. Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (an), jeżeli a5=2a3−2 oraz a2+a4+a6=69.
3. Ustal, które wyrazy ciągu (an) danego wzorem an=n
2−8n+15 spełniają warunek an+1−an≤0.
4. Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) jest równa Sn. Oblicz ak, jeśli: Sn=3n
2−7n, k=3.
5. W ciągu arytmetycznym (an) różnica wyrazów siódmego i drugiego wynosi 40, a wyraz jedenasty
jest równy 83. Suma ilu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 40 703?
6. Trzy liczby a,b,17, których suma jest równa 36, tworzą w podanej kolejności ciąg
arytmetyczny. Oblicz wartość wyrażenia b
2−a
2.
7. Liczby x+2y+1, 2x+3y+3, 5y−x+7, 9x+7y−2 są kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu
arytmetycznego. Wyznacz ten ciąg.
8. Oblicz sumę 2 dla 2+8+14+...+122
9. Suma n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an) wyraża się wzorem
Z góry dziękuję za rozwiązanie
15 maj 22:48
Alky: Więszkość z tych zadań to banały które wystarczy podstawić do wzoru. Weź się może za naukę i
chociaż spróbuj to zrobić, a nie wrzucasz jakiś syf i czekasz aż ktos rozwiąże bo Tobie się
nie chce. Jak któreś Ci nie wyjdzie albo rzeczywiście nie będziesz rozumiała to chętnie
pomogę.
15 maj 23:28
Agaaaaaata: Alky, dzięki za "szczerą" odpowiedź. Skoro są to dla Ciebie banały to czemu nie pomożesz. Wśród
156 zadań z ciągów nie poradziłam sobie właśnie z tymi 9 dlatego wstawiłam je tutaj z myślą,
że są na świecie dobrzy ludzie chcący pomóc.
16 maj 21:35
Jerzy:
1)
a1 + a1*q + a1*q2 = 26
a1 = 18
g < 1
oblicz: q
an = a1*qn−1
16 maj 21:38
Janek191:
z.1
a
1 + a
2 + a
3 = 26
a
1 = 18
więc
a
1 + ( a
1*q) + (a
1*q
2) = 26
18 + 18 q + 18 q
2 = 26
18 q
2 + 18 q − 8 = 0 / : 2
9 q
2 + 9 q − 4 = 0
Δ = 81 − 4*9*(−4) = 81 + 144 = 225
√Δ = 15
zatem
| | 1 − qn | | 1 − (13)n | | 1 | |
Sn = a1* |
| = 18* |
| = 27*[1 − ( |
| )n] |
| | 1 − q | | 1 − 13 | | 3 | |
16 maj 21:46
Janek191:
z.3
an = n2 − 8 n + 15
więc
an+1 = ( n+1)2 − 8*(n+1) + 15 = n2 + 2n + 1 − 8 n − 8 + 15 = n2 − 6 n + 8
an+1 − an ≤ 0
więc
( n2 − 6 n + 8 ) − ( n2 − 8 n + 15 ) ≤ 0
2n − 7 ≤ 0
2 n ≤ 7
więc
n = 1 lub n = 2 lub n = 3
Odp. a1, a2, a3
==============
16 maj 21:50
Janek191:
z.4
Sn = 3 n2 − 7 n
k = 3
a3 = S3 − S2 = ( 3*32 − 7*3) − ( 3*22 − 7*2) = 6 − (−2) = 8
16 maj 22:01
Agaaaaaata: Janek191. Dziękuję bardzo

Pozdrawiam
16 maj 22:10
Janek191:
z.5
a
7 − a
2 = 40 ⇒ (a
1 + 6 r) − ( a
1 + r) = 40 ⇒ 5 r = 40 ⇒ r = 8
a
11 = 83 ⇒ a
1 + 10 r = 83 ⇒ a
1 + 10*8 = 83 ⇒ a
1 = 3
Mamy
a
1 = 3 r = 8
więc
a
n = a
1 + ( n −1)*r = 3 + (n −1)*8 = 3 + 8 n − 8 = 8 n − 5
zatem
S
n = 0,5*(a
1 + a
n)*n = 0,5*( 3 + 8 n − 5)*n = ( 4 n − 1)*n = 4 n
2 − n
zatem
4 n
2 − n = 40 703
4 n
2 − n − 40 703 = 0
Δ = 1 − 4*4*( −40 703) = 651 249
√Δ = 807
S
101 = 40 703
=================
spr.
a
1 = 3 a
101 = 803
s
101 = 0,5*( 3 + 803)*101 = 403*101 =40 703
16 maj 22:17
Janek191:
z.6
a, b ,17 − ciąg arytmetyczny, więc 2 b = a + 17 ⇒ a = 2 b − 17
oraz
a + b + 17 = 36
czyli mamy
(2 b − 17) + b + 17 = 36
3 b = 36
b = 12
a = 2*12 − 17 = 7
zatem
b2 − a2 = 122 − 72 = 144 − 49 = 95
============================
16 maj 22:21
Janek191:
Popraw treść z. 8 i z.9
16 maj 22:22
Agaaaaaata: Zadanie 8. brzmi identycznie jak powyżej zapisałam. odpowiedź to 1302
| | 5 | |
Zadanie 9. Suma n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego wyraża się wzorem Sn= |
| x |
| | 8 | |
| | 1 | |
(1−( |
| )n) . Wyznacz drugi i piąty wyraz tego ciągu. |
| | 5 | |
16 maj 22:29
Janek191:
z.8
2 + 8 + 14 + ... + 122
Mamy
a1 = 2
r = 8 − 2 = 6
więc
an = a1 + ( n−1)*r = 2 + ( n−1)*6 = 2 + 6 n − 6 = 6 n − 4
więc
6 n − 4 = 122
6 n = 126 / : 6
n = 21
więc
S21 = 0,5*(a1 + a21)*21 = 0,5*( 2 + 122)*21 = 62*21 = 1 302
=================================================
16 maj 22:35
Janek191:
z.9
więc
S
2 = a
1 + a
2 = S
1 + a
2
czyli
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
a2 = S2 − S1 = |
| *[ 1 − |
| ] − |
| *[ 1 − |
| ] = ... |
| | 8 | | 25 | | 8 | | 5 | |
oraz
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
a5 = S5 − S4 = |
| *[ 1 − ( |
| )5] − |
| *[1 − ( |
| )4] = ... |
| | 8 | | 5 | | 8 | | 5 | |
16 maj 22:41
Agaaaaaata: Dziękuję bardzo
16 maj 22:45
Janek191:
W z. 7 podano 4 wyrazy ciągu arytmetycznego ?
16 maj 22:46
Janek191:
z.7
Zapisz układ:
a2 − a1 = a3 − a2
a3 − a2 = a4 − a3
16 maj 22:47
Janek191:
z.2
Korzystamy z wzoru an = a1 +( n−1)*r
a5 = 2 a3 − 2 ⇒ a1 + 4 r = 2*(a1 +2 r) − 2 ⇒4 r = a1 + 4 r − 2 ⇒ a1 = 2
a2 + a4 + a6 = 69 ⇒ a1 + r + a1 +3 r + a1 + 5 r = 69
3 a1 + 9 r = 69
3*2 + 9 r = 69
9 r = 63
r = 7
więc
an = 2 + ( n −1)*7 = 2 + 7 n − 7 = 7 n − 5
an = 7 n − 5
=========
16 maj 23:12
Tinka: Giągi
Oblicz sume 2
a)3/4+3/2+9/4+...51/4
b) 1+√2/2+1/2+...√2/32
c) 2−6+18+...+1458
18 lut 23:11
getin:
a)
3/4 + 6/4 + 9/4 + 12/4 + ... + 51/4
a
n = a
1 + (n−1)*r
51 = 3n
n = 17
| | | | | | 27 | | 459 | |
S17 = |
| *17 = |
| *17 = |
| *17 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
b)
a
1 = 1
a
n = a
1*q
n−1
2
1/2 − 5 = (2
1/2 − 1)
n−1
2
1/2 − 10/2 = (2
1/2 − 2/2)
n−1
2
−9/2 = (2
−1/2)
n−1
n = 10
c)
a
1 = 2
a
2 = −6
q = −3
a
n = 1458
a
n = a
1 * q
n−1
1458 = 2 * (−3)
n−1
729 = (−3)
n−1
(−3)
6 = (−3)
n−1
6 = n−1
n = 7
| | 2*[1−(−3)7] | | 2*[1−(−2187)] | | 2*(1+2187) | |
S7 = |
| = |
| = |
| = 1094 |
| | 1−(−3) | | 4 | | 4 | |
19 lut 07:08