Równanie trygonometryczne
Norbert: sin2x + cosx = 2sinx + 1
2sinx * cosx + cosx − 2sinx + 1 = 0
I co zrobić dalej, bo nie mam pomysłu? Z góry dzięki.
15 maj 22:14
Marcinek : spróbuj cos x wyrazić jako sin
15 maj 22:15
Marcinek : cosx (2sinx +1 ) = 2sin x +1
15 maj 22:18
Norbert: Dobra dzięki za dobry trop kompletnie nie pomyślałem, żeby to wyłączyć. Wyszło mi coś takiego.
cosx(2sinx + 1) − (2sinx + 1) = 0
(2sinx + 1)(cosx − 1) = 0
2sinx + 1 = 0 v cosx = 1
| | 7π | | 11π | |
x = |
| v x = |
| + 2kπ k ∈ C |
| | 6 | | 6 | |
15 maj 22:34
Jack: cos x = 1
| | kπ | |
x = |
| , k∊ℤ(całkowitych) |
| | 2 | |
15 maj 22:45