Pomoże ktoś
oli: Udowodnij, powołując się na definicję granicy ciągu liczbowego, że liczba 3 jest granicą (an),
| | 3n−2 | |
gdzie an = |
| Natępnie ustal, które wyrazy ciągu (an) są oddalone od liczby 3 o mniej |
| | n | |
niż 0,002.
3n−8<2∊
co z tym dalej zrobić?
15 maj 21:43
wredulus_pospolitus:
masz:
to czemu linijkę później piszesz:
| 3n−8 | |
| < ε  |
| 2 | |
jak już to winno być:
| 8 | | 8 | |
| < ε −> n > [ |
| ] (podłoga z) |
| n | | ε | |
niech ε = 0.002
| | 8 | |
n > [ |
| ] = [4000] = 4'000 |
| | 0,002 | |
Odp.: Wyrazy ciąg {a
n} o n > 4'000.
16 maj 08:57
wredulus_pospolitus:
ja pitolę ... błąd na błędzie masz przy pisaniu:
moje rozwiązanie z 08:57 jest błędne ... bo w liczniku winno być |−2| a nie |−8| ... na
przyszłość −−− więcej uwagi na rachunki musisz poświęcić
16 maj 08:59