matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie ;x
Adam:
Potrzebuje pomocy z równaniem ...
2x+10
=x−2 /(x+5)
x+5
D=ℛ\{−5} 2x+10=x
2
+5x−2x−10 2x−x
2
−5x+2x=−20 −x
2
−x=−20 x
2
+x−20=0 Δ= 1+80 = 81
√
Δ
=9
−1(+,−)9
x=
−−−> 4 i −5 czy jest to dobrze?
2
15 maj 21:40
Mila:
2x+10
=x−2
x+5
x+5≠0⇔x≠−5
2*(x+5)
=x−2⇔
x+5
2=x−2 x=4
15 maj 21:46
Adam:
mhm , jak zwykle coś przegapiłem , mianowicie nie zorientowałem się , że można wyciągnąć przed nawias ;x Dziękuje
Mila
!
15 maj 21:49
Mila:
15 maj 21:53