Zbadaj, czy granica istnieje.
Bednar: Zbadaj, czy granica istnieje.
lim x→0 (√1+x2) / |x|
15 maj 21:37
Krystianek76: Badamy granice lewostronna i prawostronna.
lim x−>0−− √1+x2/|x| = lim x−−>0−− √1+x2/−x = √1+0/0− = 1/0− = −nieskonczonosc
prawostronna badasz tak samo i wyjdzie 1/0+ = + nieskonczonosc
Granice obustronne sa rozne wiec granica w zerze nie istnieje.
15 maj 22:12
jc: Dzielimy przez moduł. Z obu stron mamy +∞, ale czy to jest granica?
15 maj 22:23
Krystianek76: Gdy z lewej strony dążymy do 0, to moduł przybiera postać −x, a gdy z prawej to x, wiec na
pewno granica w obu przypadkach nie jest ta sama
15 maj 22:39
jc:
| | √1+x2 | |
Funkcja f(x) = |
| jest funkcją parzystą f(−x) = f(x)  |
| | |x| | |
15 maj 23:39
Krystianek76: Dobra, racja, uświadomiłem sobie to po fakcie, dzięki za zwrócenie uwagi 😁
16 maj 11:11