Pomoc z równaniem..
Adam: Witam , mam problem otóż znalazłem rozwiązanie w internecie , ale wydaje mi się błędne...
Rozwiąż równanie:
8+4x=3x
8=3x−4x
8=−x / *(−1)
x=−8
dobrze ? Bo w internecie było mnożenie tylko przez (2+x) a nie x(2+x) ...
15 maj 21:00
6latek : dla x≠0 i 2+x≠0
4(2+x)= x*3
8+4x=3x
15 maj 21:08
6latek : | A | | C | |
| = |
| ⇒A*D=B*C dla B≠0 i D≠0 |
| B | | D | |
15 maj 21:09
Adam: a to z x≠0 i x≠−2 to wiem , chodziło mi tylko o mnożenie ... no ale wyszło mi tak jak u Cb
6latek , więc chyba dobrze
15 maj 21:12
6latek : Zauwaz ze to na jedno i to samo wychodzi
czy zrobisz to proporcja czy pomnozysz przez x(2+x)
Tylko pamietaj o zalozeniu bo masz wyrazenie wymierne
15 maj 21:13
Adam: wiem , wiem , będę pamiętał

Dziękuje za pomoc!
15 maj 21:14