matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
pochodna:
x
jak policzyć pochodną cząstkową z f(x)=
?
y
2
15 maj 20:40
Jack:
po iksie?
15 maj 20:43
Jack:
jesli po iksie to igrek jest stałą... zatem
1
to jest to samo co
* x
y
2
df
1
=
dx
y
2
15 maj 20:45
pochodna:
aa czyli tak po prostu? czyli po y to:
x
f'y =
?
2y
15 maj 20:46
Janek191:
x
f(x, y) =
= x*y
−2
y
2
więc
1
f '
x
(x,y) = y
−2
=
y
2
− 2 x
f '
y
(x, y) = x*( − 2 y
−3
} = −2 x*y
−3
=
y
3
15 maj 20:51
Jack:
po igreku , czyli x jest stala. to juz nie tak prosto...proponuje skorzystac ze wzoru na pochodna ilorazu, u nas x jest stałą.
df
0*y
2
− 2y *x
−2x
=
=
dy
y
4
y
3
15 maj 20:52