matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Karolka:
Cześć, proszę o pomoc w rozwiązaniu całek: ∫xln(2x+5)
1
∫
e
x
+5
Z góry dziękuję
15 maj 20:23
Jerzy:
Pierwsza przezczesci
e
x
Druga ... =∫
dx i podstaow r
x
= t
e
2x
+ 5e
x
15 maj 20:35
jc:
1
(e
x
+ 5) − e
x
druga ∫ =
∫(
dx =
5
e
x
+5
1
e
x
1
=
∫ (1 −
) dx =
[x − ln (5 + e
x
) ]
5
e
x
+ 5
5
15 maj 20:39
Jerzy:
Coś nie tak
jc
16 maj 06:39
jc:
Jerzy
, zróżniczkuj wynik
16 maj 08:56
Jerzy:
OK. Żle spojrzałem
16 maj 09:26