wolfram całka
Takao: Witam, kalkulator wolfram, nie chce mi policzyć takiej całki:
(x
(1/2))/[x
(1/2)+[(x
3)
(1/4)]] <− kod z wolframa, sprawdzcie, może wam się uda. Z tego co
widzę to całka jest napisana prawidłowo i nawet widnieje w wolframie dobrze, ale jej nie
liczy, why?
15 maj 19:59
Takao: Czy ktoś da radę się z tym zmierzyć? :)
15 maj 20:11
15 maj 20:11
zef: Zapisz to normalnie.
15 maj 20:11
Takao: ICSP: Zgadza się
15 maj 20:13
jc: Teraz to co innego.
x = t
4
| | t2 (t4)' dt | | t3 dt | |
∫ ... dx = ∫ |
| = 4 ∫ |
| = |
| | t2 + t3 | | 1+t | |
| | (t3+1) − 1 | | 1 | |
=4 ∫ |
| = 4 ∫(t2 − t + 1 + |
| ) dt = ... |
| | 1+t | | 1+t | |
15 maj 20:17
zef: A to nie będzie tyle:
15 maj 20:17
ICSP: Racja. x = t4.
15 maj 20:18
Takao: Tzn wszystko już zrobiłem, tylko chcę sprawdzić wynik, a wolfram mi tego nie oblicza..

Mój wynik to: ln|
4√x+1| + C
15 maj 20:18
jc: Źle napisałem znak przed ostatnim składnikiem ...
= 4 (t
3/ 3 − t
2 /2 + t − ln |1+t| =
| | 1 | | 1 | |
=4 [ |
| x3/4 − |
| x1/2 + x1/4 − ln (1 + x1/4) ] |
| | 3 | | 2 | |
15 maj 20:20
Takao: Coś ten wynik taki nijaki
15 maj 20:37
15 maj 20:55
Takao: Wygląda zbyt strasznie jak na kolokwium... Ale dziękuję
15 maj 21:01