Pitagoras
ewa: obwód trójkąta prostokątnego jest równy 30 cm a najdłuższy bok ma dlugosc 13 cm. oblicz
dlugosci pozostalych bokow tego trojata.
4 sty 19:39
damorka: pomagam
4 sty 19:44
damorka:

a+b+c= 30 cm |
| ⇒ a+b= 17cm ⇒ a= 17−b
c=13cm |
a
2+b
2=c
2
(17−b)
2+b
2= 169
289− 34b +b
2+b
2= 169
2b
2− 34b+120=0
b
2−17b+60=0
zwykłe równanie kwadratowe, jeśli obliczysz b, obliczysz także a
poradzisz sobie?
4 sty 19:52
Anita: Ob=30 cm a=13
30−13: 2=8.5 czyli bok b i c jeśli Trojkat jest równoramienny prostokątny
4 sty 20:00
ewa: dzieki
4 sty 20:17
damorka:
Anito pamiętaj o nawiasach
(30−13): 2=8,5
a poza tym, jeśli przyprostokątne oznaczymy przez a, to
2a2=169
a2=8412, a>0
a=2√212, różni się od Twojego wyniku, prawda?
jeśli założysz, że ten trójkąt jest trójkątem prostokątnym równoramiennym, to musisz też
obliczyć długości boków w przypadku gdy ten trójkąt nie jest równoramienny
4 sty 20:37
fghgfh: ghjghjghj gh jghj ghj56 7567567 56 7
9 kwi 21:36