oblicz iloczyn
6latek : Oblicz iloczyn
(x3+x2−1)(x2−x+1)
Przez analogie rozloz na dwa czynniki wielomian
x5+x+1
no to obliczam
(x3+x2−1)(x2−x+1)= x5−x4+x3+x4−x3+x2−x2+x−1= x5+x−1
czy to będzie ze
x5+x+1= (x3+x2+1)(x2−x+1) ?
15 maj 19:14
ICSP: x3 + x2 − 1 da się jeszcze dalej rozłożyć.
15 maj 19:15
6latek : Sojrzalem teraz . i jest odpowiedz do tego zadania
x5+x+1= (x3−x2+1)(x2+x+1)
Wiec moja odpowiedz jest zla . Tylko jak do niej dojść
15 maj 19:19
jc:
(x3 + x2 − 1)(x2 − x + 1) = x5 + x − 1
x →−x (stawiasz minus przed x)
(− x3 + x2 − 1)(x2 + x + 1) = − x5 − x − 1
czyli
(x3 − x2 + 1)(x2 + x + 1) = x5 + x + 1
15 maj 19:31
6latek : Dziekuje

TO jest trudne zadanie
15 maj 19:45
jc: To nie jest trudne zadanie.
W pierwszym wzorze zamieniasz x na minus x i otrzymujesz drugi wzór.
15 maj 19:50
6latek : Powiedzmy po 38 latach to jest dla mnie trudne
15 maj 19:54
Mariusz:
x
3+x
2−1=0
| | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
y3−y2+ |
| y− |
| +(y2− |
| y+ |
| )−1=0 |
| | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
y=u+v
| | 1 | | 25 | |
(u+v)3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 1 | | 25 | |
u3+3u2v+3uv2+v3− |
| (u+v)− |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 25 | | 1 | |
u3+v3− |
| +3(u+v)(uv− |
| )=0 |
| | 27 | | 9 | |
Powyższe równanie będzie spełnione gdy spełniony będzie układ równań
Przyrównanie u+v do zera będzie kiepskim pomysłem bo z podstawienia wynika że jest to y
Przenosimy wyrazy wolne na drugą stronę
Jeżeli podniesiemy drugie równanie do trzeciej potęgi to
otrzymamy wzory Vieta dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
| | 25 | | 1 | | 625 | |
(t− |
| )2+ |
| − |
| |
| | 54 | | 729 | | 2916 | |
| | 100−12√69 | | 100+12√69 | |
(t− |
| )(t− |
| )=0 |
| | 216 | | 216 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√100−12√69+3√100+12√69) |
| | 6 | |
| | 1 | |
x= |
| (3√100−12√69+3√100+12√69−2) |
| | 6 | |
Aby znaleźć pierwiastki sprawdzamy jaka para pierwiastków trzeciego stopnia z
pierwiastków równania kwadratowego które otrzymaliśmy spełnia układ równań
Jeżeli znajdziemy jedną taką parę to dwie pozostałe możemy znaleźć korzystając
z pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki e
2/3kπ i
16 maj 19:07