matematykaszkolna.pl
zadanie trudne Rafal44: Na półokręgu, którego średnicą jest odcinek AB, obrano punkt S (różny od punktów A i B), którego rzutem prostokątnym na prostą AB jest punkt C. Następnie narysowano okrąg styczny do prostych SC i AB i mający jeden punkt wspólny z łukiem AS. Wykaż, że trójkąt, którego wierzchołkami są punkty S, B i punkt styczności narysowanego okręgu z prostą AB, jest równoramienny.
15 maj 19:03
Janek191: rysunek
15 maj 19:29
Rafal44: up
15 maj 20:19
jc: Oznacz punkt styczności małego okręgu z odcinkiem AC literą Q. Mamy BQ2 = 2 R BC = BS2, gdzie R jest promieniem dużego okręgu. Aby to pokazać wystarczy kilka razy skorzystać z Tw. Pitagorasa. Dorysuj odcinek łączący środek dużego okręgu z punktem styczności małego okręgu z dużym. Odcinek ten przechodzi przez środek małego okręgu.
15 maj 21:36
Rafal44: Dziękuję za pomoc, aczkolwiek to, to ja wiedziałem na początku. Potrzebuję obliczeń, bo mój umysł jest w jakimś stanie zaćmienia. PS. Zadanie nie jest w ramach pracy domowej itd.
16 maj 18:07
reindeer: dlaczego odcinek łączący środek dużego okręgu z punktem styczności małego okręgu z dużym przechodzi przez środek małego okręgu? Twierdzenie Pitagorasa wystarczy zastosować w trójkątach SCQ SCB i SQB czy jeszcze gdzieś?
22 mar 12:04
wredulus_pospolitus: co do pierwszego pytania 1. jeżeli dwa okręgi są styczne do siebie (wewnętrznie lub zewnętrznie) w punkcie P, to znaczy że ... oba okręgi są styczne w punkcie P DO TEJ SAMEJ PROSTEJ. 2. i to właśnie powoduje, że środki okręgów będą leżały na ten samej prostej (która jest prostopadła do stycznej) przechodzącej przez punkt P.
22 mar 12:53
reindeer: Dzięki, teraz to jest jasne. A z tym Pitagorasem to te trzy trójkąty wystarczą czy coś gdzieś dorysować? Bo nie wychodzi mi nic...
22 mar 14:29
Mila: rysunek ∡ASB=90o 1)
 d+R 
W ΔSCB: cosβ=

|BS| 
 |BS| 
W ΔABS: cosβ=

2R 
 d+R BS 
stąd :

=

|BS|2=2R(d+R)
 |BS| 2R 
2) |BD|=(r+d)+R wΔDOP: |OP|=R−r (R−r)2=r2+(r+d)2 (r+d)2=R2−2rR+r2−r2 (r+d)2=R2−2Rr |BD|2=(r+d)2+2R(r+d)+R2⇔ |BD|2=R2−2Rr+2Rr+2Rd+R2 |BD|2=2R2+2Rd |BD|2=2R(R+d)=|BS|2 |BD|=|BS| ΔBDS− Δrównoramienny ==================
24 mar 14:52
αβγδπΔΩinnerysuję
Φεθμξρςσφωηϰϱ
±
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^252
2^{10}210
a_2a2
a_{25}a25